Les van 7 november: Oefening ring (d)

Vervolg op 

Bij de bewerking van de ring hebben we steeds ervoor gezorgd dat het middenpunt van ons “tonnetje” bewaard blijft.
 • Nu gaan we dit middenpunt gebruiken en met de passer rond dit punt een nieuwe cirkel trekken. (afbeelding links in de reeks boven).  Bepaal de maximale radius van de cirkel met de passer en zet deze afmeting goed vast, want we hebben dezelfde radius nodig om het zeshoek te tekenen
 • We trekken een lijn met het fijn zaagje, die loodrecht met de ringbreedte verloopt en door het middenpunt. Hiervoor kan je de ring op een maatstaaf steken en de middenlijn van de scala op de maatstaaf bebruiken om een markering te zetten (of je vertrouwd op je oogmaat). Deze loodrechte zal je helpen het zeshoek goed te positioneren

Een regelmäßig seshoek (hexagon) kan je gewoon met de passer tekenen.  

 • Trek nu de cirkel rond het middenpunt van ons tonnetje
 • Zet een been van de passer op een van de 2 kruispunt van onze loodrechte lijn en de omtrek van de cirkel een markeer met het andere been van de passer links en rechts van de loodrechte 2 punten op de omtrek van de cirkel. Hierbij moet je de cirkel NIET doortrekken, zoals ze animatie het toont, voor ons zijn enkel de punten op de cirkel belangrijk
 • Dit herhaal je op het andere kruispunt 
 • Nu heb je 6 punten op de cirkel bepaald, die overeenstemmen met de hoeken van je hexagoon 
 • Dit principe werd trouwens al in de 3de eeuw BC door de Griekse wiskundige Euclid beschreven
A step-by-step animation of the construction of a regular hexagon using compass and straightedge, given by Euclid‘s Elements, Book IV, Proposition 15. © animated drawing Aldoaldoz

Inkervingen maken en afronden

 • Met de driehoekige naaldvijl verdiep je de lijnen tot diepe inkervingen in de ring
 • Gebruik dan het dakvijltje om de 6 driehoekjes mooi rond te zetten.  Hierbij gebruik je weer het principe van vlakjes te vijlen en dan de breeklijnen te verleggen, zoals in de les van 24 September in detail is beschreven
 • Vergelijk je werk regelmatig met het voorbeeld
 • afwerken met (liefst gebruikt) schuurpapier om de oppervlakte verder te verfijnen
  Eerst korrel 180 dan korrel 300 of 500, dan opblinken met een nylonkous

© info@aurificina.com

© meta zahren
Close Menu